Jornada de cloenda del programa de millora de competències en matèria de contractació pública per entitats del Tercer Sector Social

 Imatge difusió_Jornada

La Confederació clou amb èxit la 1a edició del programa de millora de competències en contractació pública i reclama a les administracions públiques voluntat política per donar un caràcter preferent a les entitats socials en la gestió de serveis a les persones.

 

 

 


 
_MG_1074

Inici de l’acte de la jornada.

L’èxit de la formació en matèria de contractació pública per a professionals del Tercer Sector organitzada per La Confederació amb el suport del Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona assegura noves edicions i rèpliques al territori. La jornada ‘El Tercer Sector: aliat estratègic per a un nou model de col·laboració en la provisió de servei a les persones’  celebrada ahir a Barcelona, va cloure la primera edició amb una ponència sobre les directives europees per part de Gracia Vara, experta de l’European Institute Of Public Administration, i una taula rodona amb els màxim responsables en matèria de contractació pública de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

 
_MG_1085

El Sr. Joan Segarra.

Joan Segarra, president de La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, va obrir la sessió constatant “la rellevància i la pertinença” del programa, que “entronca amb tres dels nostres eixos estratègics: la formació dels professionals, la millora de la contractació pública i la millora de la competitivitat del Tercer Sector Social”. Aquesta competitivitat, però , està avui massa basada en el preu i Segarra ha advertit que aprofitar-la per reduir costos posa en risc la qualitat dels serveis. “El nou model de col·laboració público-social que volem construir ha d’assegurar l’eficàcia, l’eficiència i el màxim retorn social”, ha afegit.

 
_MG_1142

El Sr. Jordi Via.

Les potencialitats de la contractació pública en l’impuls d’una economia més social, democràtica, plural i transformadora les ha corroborat Jordi Via, Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona. En la seva intervenció ha subratllat “la importància del què fa el Tercer Sector Social i del com ho fa”, reconeixent la seva “qualitat diferenciadora” i el seu rol d’aliat estratègic no només pel que fa a la provisió de serveis, sinó també en la coproducció de polítiques públiques.

  POLÍTIQUES PÚBLIQUES I TERCER SECTOR SOCIAL
   
 
_MG_1217

Un moment de la ponència de la Sra. Gràcia Vara.

A partir de les directives europees de contractació pública i pendents de la seva transposició a l’Estat espanyol, les iniciatives legislatives que ha engegat la Generalitat (Decret llei 3/2016 de mesures urgents de contractació pública i Avantprojecte de llei de contractes de serveis a les persones) i de l’Ajuntament de Barcelona (Decret de Contractació Pública Sostenible) representen un avenç, però encara hi ha marge per reforçar el rol del Tercer Sector Social i assegurar la qualitat dels serveis. Organitzar la prestació de serveis a les persones al marge de llei de contractes mitjançant l’acció concertada i donar caràcter preferent a les entitats sense afany de lucre són dues de de les qüestions que des del Tercer Sector es reclama incorporar.

 
_MG_1178

La Sra. Gracia Vara.

A través de la seva ponència sobre ‘Les oportunitats de les Directives Europees de Contractació Pública’ Gracia Vara ha exposat ha ressaltat l’orientació del dret comunitari cap a una compra pública més responsable i estratègica. Ja no es tracta de “comprar al millor preu”, sinó d’alinear-se amb l’objectiu d’assolir una Europa en què el creixement econòmic vagi de la mà de la millora en el terreny social i mediambiental. “Cal sortir de la zona de confort de la regulació formal, estricta i burocràtica i proposar noves fórmules de conveni dins del que permet la llei, apostant per la innovació també en el sector públic”. Igualment, ha manifestat que “Els serveis d’atenció a les persones tenen una qualitat especial i hi ha marge de maniobra”.

 
_MG_1276

La Sra. Mercè Corretja.

Mercè Corretja, directora general de Contractació Pública, Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat, ha reconegut la possibilitat de concertar serveis fora de les vies contractuals i de fet així ho han posat de manifest en el Decret 3/2016 que estableix el concert social i ocupacional. Al marge d’aquesta fórmula especialment dirigida als serveis de la Cartera de Serveis Socials el  Govern ha optat per regular específicament la contractació de serveis a les persones seguint també els preceptes de la Directiva.

 
 
_MG_1328

Erl Sr. Francisco Blanco.

Per part de l’Ajuntament de Barcelona, el director de Coordinació de Contractació Administrativa, Francisco Blanco, ha explicat “el gir en la màquina administrativa” del consistori per reinterpretar la normativa europea en clau social. “La primera consigna ha estat començar per dins i hem aplicat la voluntat de compra pública social des del primer moment”, valorant el preu en relació a la qualitat i incorporant criteris de qualitat de l’ocupació (salaris, contractació estable i inserció de persones en atur) per “primer les empreses socials davant l’afany mercantilista”.

 
  FORMACIÓ PER A L’EXCELÈNCIA
   
 _MG_1307

Després d’un torn obert de paraules en què s’han plantejat diverses qüestions als representants de les Administracions, Mercè Corretja ha instat el sector a apostar per la qualitat: “És el secret, el vostre valor afegit, i nosaltres ho necessitem i ho podem valorar”. Pel que fa a la concertació social no contractual ha assegurat que “és el moment de fer propostes i aportacions” perquè el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies està treballant un model propi.

_MG_1485

La Sra. Laia Grabulosa i el Sr. Víctor Garcia.

 

La jornada l’han tancat la directora de La Confederació, Laia Grabulosa, i el cap de Suport Associatiu, Víctor García, que han posat de relleu que el 100% dels participants recomanarien la formació a una altra entitat i més del 90% continuaria aprofundint en la matèria, per la qual cosa La Confederació ha anunciat una propera edició a la tardor a Barcelona i probables rèpliques al territori. “Mentre fem incidència hem d’avançar cap a l’excel·lència i ser els millors quan ens presentem a una licitació”, ha afirmat Laia Grabulosa.

   
 

Amb el suport i la col·laboració de:

cOMISSIONAT

 

Comments are closed