09/12/2019 – Nova alerta del Tercer Sector pels retards de la Generalitat en els pagaments dels serveis públics d’atenció residencial a la infància

Nova alerta del Tercer Sector pels retards de la Generalitat en els pagaments dels serveis públics d’atenció residencial a la infància

Barcelona, 9 de desembre de 2019 – La Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya denuncia que persisteixen els retards en el pagament dels serveis públics d’atenció residencial a la infància per part de la Generalitat (CRAEs, pisos assistits per a joves, serveis d’emergència, centres d’acollida…), una situació que genera greus tensions de tresoreria a les entitats socials i posa en risc tant la sostenibilitat dels serveis com el compliment de les obligacions laborals.

La Confederació recorda que és la Generalitat qui té la responsabilitat última d’assegurar aquests serveis dirigits a infància i joventut tutelada, i alerta que en aquests moments es poden sostenir gràcies a l’esforç d’entitats i professionals. Com a conseqüència dels retards en els pagaments, les entitats han de finançar els serveis a través de recursos propis o, en la majoria de casos, endeutant-se amb bancs, amb el corresponent pagament d’interessos i l’encariment final dels serveis.

Independentment de les causes administratives que hagin provocat aquests retards, i malgrat que s’espera que en els propers dies es puguin anar pagant algunes factures pendents, La Confederació denuncia que hi ha serveis prestats per valor de més de 13 milions d’euros que a data d’avui no s’han pagat: 6 milions corresponen a factures del mes de setembre que s’havien d’abonar a finals de novembre i 7 milions corresponen a factures anteriors. Davant el perjudici i la complexitat de la situació per a les organitzacions, s’està estudiant la possibilitat de promoure la reclamació dels interessos de demora per pal·liar l’impacte econòmic i posar fi a una dinàmica insostenible per al sector.

A banda de la situació de retards en els pagaments, i des d’una visió més transversal, el Tercer Sector Social fa mesos que reclama un pla de recuperació i millora del finançament del conjunt de serveis socials i d’atenció a les persones que permeti assegurar la cobertura dels drets socials, la qualitat de l’atenció, la sostenibilitat dels serveis i la millora de les condicions laborals de les treballadores. Les tarifes que paga el Govern estan congelades des de fa 10 anys, de manera que les entitats han hagut d’assumir increments de costos com ara l’IPC, l’IVA i els increments salarials vinculats als convenis col·lectius. Si bé en alguns àmbits, com el de l’atenció a la dependència i la discapacitat, s’han començat a actualitzar els preus de referència dels serveis, La Confederació destaca que en el cas dels serveis d’infància no es preveuen millores.

La Confederació és una de les entitats signants del Manifest de la recentment creada Mesa unitària en defensa del sector social i d’atenció a les persones de Catalunya, de la qual formen part el Tercer Sector (La Confederació i la Taula d’entitats), els sindicats majoritaris (CCOO i UGT), els col·legis professionals de l’àmbit social (CEESC, COPEC i TSCAT) i les patronals mercantils del sector (ACRA, La Unió, Acellec, Asade i Upimir). La Mesa ha demanat interlocució política d’alt nivell amb urgència i està a l’espera de la resposta tant del Govern com del Parlament de Catalunya.

Comments are closed