09/12/2019 – La Confederació explica al Planta Baixa de TV3 el seu posicionament davant el Projecte de Llei de Contractes de Serveis a les Persones

La Confederació explica al Planta Baixa de TV3 el seu posicionament davant el Projecte de Llei de Contractes de Serveis a les Persones

Barcelona 9 de desembre de 2019 – El president de La Confederació, Joan Segarra, ha participat aquest dilluns al programa Planta Baixa de TV3 per valorar el Projecte de Llei de Contractes de Serveis a les Persones, la coneguda popularment amb el nom de Llei Aragonès. Segarra ha explicat el posicionament de La Confederació sobre aquesta llei:

El Projecte de Llei de Contractes de Serveis a les Persones és un pas endavant per avançar en la millora de la contractació pública d’aquesta tipologia de serveis, especialment sensibles, posant els criteris de qualitat per davant de consideracions merament econòmiques. La llei millora – si bé no tant com La Confederació voldria – alguns aspectes de les condicions amb què les administracions públiques contracten aquesta tipologia de serveis. L’aposta del Tercer Sector és des de fa molt de temps una Llei d’Acció Concertada que exclogui de les lògiques del mercat aquesta tipologia de serveis; i no només això, sinó que també asseguri, com a mínim, el sense afany de lucre en la gestió d’aquesta tipologia de serveis.

Tant la Directiva Europea com la mateixa Llei de contractes de l’Estat (article 11 punt 6 de la Llei 9/2017) afirmen que els serveis socials i d’atenció a les persones es poden regular al marge de la contractació pública, mitjançant fórmules no contractuals com és la concertació social. De fet, l’article 3 del projecte de Llei de contractes de SAP també ho preveu clarament. Tenint clar on es vol arribar, és important que – en el mentrestant – el marc de contractació pública dels serveis d’atenció a les persones sigui el millor possible. La Confederació no considera que el projecte de Llei obri una porta fins ara no oberta perquè tots els serveis que regula aquesta llei ja estan actualment sota el marc de la Llei Estat de Contractes del Sector Públic. Per tant, tota millora que pugui introduir, per modesta que sigui, benvinguda serà.

El Tercer Sector també remarca que externalitzar no és privatitzar i defensa la titularitat pública dels serveis. Considera que l’administració no ha de renunciar en cap cas a la responsabilitat de control que li pertoca com a titular dels serveis, i aposta per una col·laboració público-social, des del sense afany de lucre, i amb el Tercer Sector Social com a aliat estratègic per la provisió d’aquesta tipologia de serveis.

Sobre el procés de treball d’aquesta llei, La Confederació hi ha participat aportant esmenes i propostes des de l’any 2017, fent ús de tots els canals d’informació pública als quals s’ha sotmès, com en qualsevol altra tramitació legislativa d’interès pel sector de serveis d’atenció a les persones. Com a Tercer Sector Social s’hi han fet moltes al·legacions, algunes de les quals s’han tingut en compte, i moltes d’altres no.

Comments are closed