05/05/2020 El sector del lleure educatiu proposa al Govern un ajut universal perquè tots els infants i joves puguin gaudir d’un estiu 2020 excepcional

La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure (Acellec) i l’Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya (ACCAC) han proposat al Govern la creació d’un ajut universal per a totes les famílies que habitualment porten als seus infants i joves a casals o a colònies d’estiu, o bé gaudeixen, tots plegats, de vacances en família. 

Malgrat encara hi ha, a dia d’avui, moltes incògnites entorn el ‘com’ i el ‘quan’ es podran desenvolupar les activitats com les colònies,  casals o vacances en família, el sector del lleure educatiu en bloc ha presentat al Govern una proposta perquè, aquest estiu més que mai, els infants, joves i famílies del país puguin gaudir d’un estiu excepcional. Quan les autoritats sanitàries ho permetin, i després de setmanes confinats a casa, els infants necessitaran retrobar-se amb els seus companys, fer nous amics, respirar aire pur i estar en contacte amb la natura. Tot això ho trobaran a les colònies i casals, que s’han de convertir en la millor sortida del confinament per a la infància. 

Segons dades de la Direcció General de Joventut (2019) l’any passat es varen beneficiar d’aquestes activitats infantils i juvenils 486.000 patrticipants, i per això, el sector del lleure de Catalunya demana la creació d’un primer fons extraordinari de 78,3 milions d’euros, amb la reducció del 50% del preu dels casals i del 70% dels campaments i colònies. Donat que l’ajut universal arribaria també a famílies que pateixen situacions d’especial vulnerabilitat, amb el mateix fons de beques que l’any 2019 s’aconseguiria doblar el número de beneficiaris i, per tant, es podria arribar al 40% de la població amb ajuts del 100%. Pel què fa al sistema de beques, el sector demana també flexibilitzar els criteris d’accés i atorgament de les beques per tal de recollir noves situacions de fragilitat directament vinculades a l’impacte social i econòmic de la pandèmia de la Covid-19. A més a més, la proposta incorpora la demanda que la Generalitat cobreixi el 50% del cost d’estades d’una setmana per a famílies amb fills/es de 0 a 19 anys, en els 533 albergs i cases de colònies homologats (que podrien acollir 25.085 famílies en un mes). En base a un càlcul estàndard, això suposaria una aportació addicional per part de la Generalitat de 7,7 milions d’euros.

Des de La Confederació, l’ACELLEC i l’ACCAC considerem que en l’actual context de crisi sanitària, la campanya d’activitats de lleure educatiu de l’estiu 2020 ha d’esdevenir, sense cap mena de dubte, una eina essencial per a la recuperació dels ritmes, hàbits i entorns comunitaris dels infants i els joves, donant una especial importància a l’educació emocional, per a detectar i fer aflorar els neguits i les pors que els infants hagin pogut anar acumulant durant aquestes setmanes de confinament. Estem convençuts que les virtuts i potencials de l’educació no formal prendran enguany un relleu especial i serà possible, més que mai, visibilitzar la seva aportació als processos d’aprenentatge i socialització, la seva contribució a la cohesió i la inclusió social i l’expressió plena de la diversitat cultural de la comunitat.

Totes aquestes activitats, naturalment, s’han de desenvolupar amb la màxima seguretat per participants i professionals. Per això demanem un espai transversal d’interlocució – que inclogui de manera molt especial els Departaments de Salut i Educació – amb l’objectiu de participar en el disseny i determinació de criteris, protocols i procediments necessaris per tal de garantir que les activitats de lleure es puguin desenvolupar en condicions de màxima seguretat tant pels infants, joves i famílies, com pels professionals.

Podeu accedir a la nota de premsa aquí.

Comments are closed